Το 1936 αυτή η γέφυρα ήταν το μοναδικό πέρασμα από τη Θεσσαλία προς την Ήπειρο, που ενώνει τα βουνά Ίταμο και Κοζιάκα. 1514 από τον Άγιο Βησσαρίων, όπως βλέπουμε στη μαρμάρινη επιγραφή στη βάση της γέφυρας. Πρόκειται για μια πέτρινη καμάρα με ημικυκλικό τόξο με δομικά υλικά από ασβεστόλιθο και ψαμμίτη. 29 μέτρα, το μέγιστο ύψος φτάνει τα 13 μέτρα, έχει συνολικό μήκος 65,67 μέτρα και πλάτος καταστρώματος 2,10 μέτρα. 1968 και το 1983 και πιο πρόσφατα το 2005 και το 2006 έγιναν κατασκευαστικές προσπάθειες για την ανάδειξη της γέφυρας.
Τώρα η πέτρινη γέφυρα της Πύλης έχει εξαιρετική πρόσβαση για να τη διασχίσει, να περάσει στην απέναντι ακτή και να εκπλαγείτε στα μονοπάτια που συνεχίζουν δίπλα στον Ποταϊκό ποταμό. Η περιοχή της γέφυρας έχει καθιερωθεί ως ταξιδιωτικό σταθμό των πολλών επισκεπτών, πριν πάει ανηφόρα για τα χωριά του Κόζιακα και κυρίως για την Ελάτη, Περτούλι, Νεραϊδοχώρι και πιο βαθιά στα χωριά της διευρυμένης κοινότητας Ασπροποτάμου. Για το λόγο αυτό, έχουν διαμορφωθεί θέσεις στάθμευσης και πάγκοι καθισμάτων κάτω από μεγάλα πλατάνια κάτω από τους ήχους τρεχούμενου νερού και ορμητικά νερά του Πορταϊκού.
pili trikalon gefiri Porta-Panagia ή αλλιώς «Παναγία των Μεγάλων Πύλων», η οποία βρίσκεται λίγα λεπτά μακριά από την Πύλη, προς το χωριό Porta που βρίσκεται απέναντι από το χωριό Πύλη και, σε μεγαλύτερη απόσταση, το επίσης πολύ γνωστή και χαρακτηριστική γέφυρα της Παλαιοκαρυάς. Porta Panagia χτίστηκε το 1283 από τον sebastokrator John Angelos Komnenos Doukas, έχει ιδιαίτερα ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και η μοναδική τεχνική των δύο ψηφιδωτών εικόνων του Χριστού και της Παναγίας κάνει αυτές τις εικόνες μοναδικές στην Ελλάδα.